Elektronik Vergi Denetimi: Vergi Denetiminde Kaçınılmaz Son
Son yıllarda bilişim teknolojisinde yaşanan inanılmaz gelişmeler sonucunda bilgisayar yazılımlarının kullanılmadığı sektör kalmadı diyebiliriz. Bir zamanlar yazılımların kullanılmasının mümkün olmadığı düşünülen tıbbi muayene ve teşhisten hukuki danışmanlığa kadar birçok alanda artık yazılımlardan faydalanılmaktadır.
Bu değişim süreci kendini muhasebe ve vergi alanında da göstermiştir. Artık masanın özel sektör tarafında bilgisayarlı muhasebe tutmak yeterli görülmemekte, mükelleflerin/müşterilerin talebi sistemi robotik muhasebeye doğru zorlamaktadır. İş yükleri giderek artan meslek mensupları da muhasebe kayıtlarının yazılımlar tarafından yapılmasını ve denetlenmesini istemektedirler.
Masanın karşı tarafında kamuyu temsil eden Gelir İdaresi ise; elektronik vergi uygulamaları olarak e-beyanname, e-tebligat, hazır beyan sistemi, e-yoklama, e-defter, e-fatura, e-bilet, e-arşiv fatura, e-haciz derken en son elektronik vergi denetimini (e-Denetim) masaya koymuş bulunuyor.
Maliyet düşüşü, kolaylık ve işlem hızı derken tüm bu “e-“ uygulamaların varacağı nihai noktanın elektronik vergi denetimi olacağı aslında bekleniyordu. Gelinen aşama itibariyle söz konusu elektronik vergi uygulamalarının hepsi halen projeleri sürdürülen Elektronik Vergi Denetimi Sistemi için bir altyapı oluşturuyor.
Elektronik Vergi Denetimi Süreci
Aslında Maliye Bakanlığı çok uzun süredir elektronik vergi denetim konusuyla ilgili çalışmalar yapıyor, ancak bir türlü nihayete erdiremiyordu. Bu kapsamda son yıllarda yapılan çalışmaların bazıları şunlardır:
- 1990 larda başlanılan Bilgisayar Destekli Denetim (BİDDEP) Projesi,
- 2008 den sonra Merkezi Risk Analizi ve Katmanlaştırma (MERAK) Projesi,
- KDV İadesi Risk Analiz Sistemi (KDVİRA),
- Sahte Belge Risk Analiz Programı (SARP),
- Vergi Denetim Kurulu Başkanlığı Risk Analiz Sistemi (VDK-RAS) Projesi,
- Vergi Denetim Kurulu Başkanlığı Vergi Denetim Analiz Sistemi (VDK-VEDAS) Projesi.
Ayrıca VDK bünyesinde, vergi inceleme görevlerini baştan sona bir bütün olarak elektronik ortama taşımayı ve inceleme aşamalarını emek yoğun süreçlerden teknoloji yoğun süreçlere dönüştürmeyi amaçlayan “Denetim 2.0 Projesi” çalışmalarına devam edilmektedir.
Bunların hepsi daha hızlı, standartlaştırılmış ve etkili bir vergi denetim sistemi oluşturmaya yönelikti. Ama ilk projeler, gerek kamuda gerekse özel sektörde elektronik vergi denetimi için yeterli teknolojik altyapı henüz oluşmadığından olgunlaştırılamamış ve akim kalmıştı. Oysa günümüzde elektronik vergi uygulamalarının geldiği aşama itibariyle artık VDK-VEDAS gibi bir elektronik vergi denetim projesi kolaylıkla hayata geçirilebilecek hale gelmiştir.
Ayrıca Nisan 2021 itibariyle e-Defter kullanan mükellef sayısının 206.000 adedi aşmasıyla, elektronik vergi denetimine tabi tutulabilecek potansiyel de çoktan oluşmuştur. e-Deftere tabi söz konusu mükellef kitlesi potansiyelinin, kaba bir tahminle ülke ekonomisinin %95 ini aşan kısmını oluşturduğu söylenebilir.
Vedas İle Vergi Denetimlerinin Kısa Sürede Tamamlanması Amaçlanmaktadır
VDK tarafından geliştirilen ve patenti alınan VEDAS yazılımıyla, mükelleflere ait e-defter, e-fatura ve kayıt saklama verileri gibi elektronik veriler kullanılarak vergi denetimlerinin daha etkin ve kısa sürede tamamlanması amaçlanmaktadır. Proje içerisinde e-Fatura kapsamında olmayan mükelleflerin de denetimlerinin elektronik ortamda yapılması için çalışma yapılmaktadır.
Ayrıca VEDAS yazılımında; e-Defter ve e-Fatura aktarımı, görüntüleme ve analiz, bakiye kontrolü, ters bakiye kontrolü, bilanço, bilanço ve diğer hesaplar, alıcılar raporu, satıcılar raporu, gelir ve maliyet hesapları, kaydi envanter, hasılat analizi, adat, Benford Analizi, mükerrer değer/değerler kontrolü, atlayan numara kontrolü (numerik alanlar için) yapılabilmektedir.
Başkanlık bünyesinde geliştirilen elektronik vergi denetim altyapısının ve VEDAS yazılımının test edilmesi amacıyla e-Denetim teknikleri kullanılarak tamamlanabilecek vergi incelemeleri planlanmış, incelemelerden elde edilecek geri bildirimler yoluyla VEDAS’ın geliştirilmesini sağlayacak teknik altyapı oluşturulmuş ve bu amaçla inceleme görevlendirmeleri yapılmıştır (VDK 2018 Faal. Rap. s:36).
VEDAS, e-Defter ve e-Faturaları işleyebilen ve analiz edebilen bir yazılımdır. Kapsama giren tüm mükellef kayıtları üzerinde vergi mevzuatına ve muhasebe kural ve ilkelerine (TDHP) uygunluğun yanı sıra e-Defterlerin teknik standartlara (kılavuzlara) uygunluğunu da denetleyebilmektedir. Artık vergi denetim elemanının ofisinde fiziki defterler üzerinden yapılan incelemeler büyük ölçüde sonlanacaktır. Hatta Vergi Usul Kanununda yapılacak olan ve idareye “Ön İnceleme” yetkisi veren bir yasal düzenlemeyle idare, mükellefin haberi dahi olmadan zaten kendinde mevcut olan e-Defterler üzerinden risk analizi (ve hatta vergi incelemesi) yapabilecek teknik altyapıya kavuşmuştur.
Denetimde Elektronik Vergi Denetimi
Bu sayede en azından e-Defter kapsamında olan mükellefler açısından standart, hızlı, etkin ve yoğun bir elektronik vergi denetimi dönemi başlamış olacaktır. Belki de 4-5 yıllık bir dönemde kapsamdaki mükelleflerin tamamının elektronik vergi denetiminden geçirildiği bir süreç yaşanacaktır.
Gelir idaresinin uygulanmaya hazır hale gelen bu teknolojik araçlarının, mükellefleri vergiye ve diğer mali mevzuata daha uygun hareket etmeye zorlaması beklenmektedir.
Elektronik Vergi Denetimi ile ilgili diğer yazılarımızı okumak için tıklayınız
Yazar: A.Ö.
VEDAS denilen elektronik denetim proğramı ne zaman uygulanır?
“Vergi Denetim Kurulunun Faaliyet Raporlarına göre test ediliyor. Bu amaçla pilot vergi incelemeleri son 3-4 yıldır yapılıyor. Ayrıca en son açıklanan ekonomik reform paketinde de Dijital Vergi Denetim Sistemi çalışmasının hızlandırılacağı açıklandı.”
Biz 2020 yılından itibaren e-defterleri Gib’in sitesine yüklüyoruz. Bu yazılanlara göre devlet bu yüklediğimiz defterler bizden habersiz inceleyebilir mi?
Merhaba Aslıhan Hanım
“Mevcut hukuki düzenlemelere göre gelir idaresi ya da denetim birimleri direkt GİB e yüklediğiniz defterleri alarak vergi incelemesi yapamaz. Ancak Vergi Usul Kanununda değişiklik yaparak yetki alırsa ön inceleme mahiyetinde bunlar üzerinde elektronik vergi denetimi yapabilir.”
Müfettiş Benden habersiz e-Defterleri mi entegratör FİRMADAN alıp inceleyebilir?
“Hayır. Yürürlükteki düzenlemelere göre, Vergi Müfettişinin e-Defterleriniz inceleyebilmesi için sizden talep etmesi ve incelemeye başlama tutanağı düzenlemesi gerekir. Ayrıca VUK ve ilgili mevzuatındaki prosedürlere uygun hareket etmesi gerekir. Ancak bu durum vergi denetim birimlerinin sizinle ilgili mali tablo, beyanname ve topladıkları diğer bilgilere göre risk analizi yapmasına engel değildir.
Biz defterlerimiz için berat aldık ve gelir idaresinin sitesine ekledik.Herhangi bir sorun olmadı.Bu kayıtlarımızın uygunluğu anlamına geliyor.
Ülkemizde beyan esası geçerlidir. Tuttuğunuz kayıtlar da beyanınıza dayanak oluştururlar. E-defterleriniz için aldığınız berat sadece bir kayda alma işlemi olup defterlerinizin değiştirilmesini veya üzerinde oynama yapılmasını engellemeye yöneliktir, herhangi bir uygunluk garantisi vermemekte bir elektronik denetim yapılmamaktadır. E-Defterler GİB in sitesine yüklenirken de defterlerin bazı teknik standartlara uygun olması istenilmekte ama herhangi bir uygunluk denetimi yapılmamaktadır. Hatta kapanış kaydı olmayan defterlerin dahi beratı alınıp yüklenebilmektedir.